Recenzja: Springbank 5YO 100 Proof

Springbank 5YO 100 Proof Fresh Sherry

Aż sam jestem zaskoczony ile 5-letnich whisky pojawiło się na blogu. Tym bardziej, że w znacznej większości wypadały pozytywnie. Sprawdźmy co w tej kategorii oferuje Springbank butelkowany dla Springbank Society.

O samej whisky

Destylat Springbank z czerwca 2019 dojrzewał przez ponad 5 lat w świeżych beczkach po sherry. W październiku 2024 rozlano 1900 butelek w mocy 100 Proof, czyli dokładnie 57.1%. W naturalnej barwie i bez filtracji na zimno.

Springbank 5YO 100 Proof Fresh Sherry

Kolor: rubinowy
Zapach: karmel, niedojrzałe orzechy włoskie, tymianek, mentol, popielniczka, truskawki, poziomki, stara skóra, dym
Smak: delikatnie słodki, poziomki, pikantny dąb, stara skóra, kwaśny tytoń
Finisz: pikantny dąb, stara skóra, gaz ziemny, spalona guma, popiół

Nos zaczyna się bardzo intensywnie, ale na szczęście nie jest przesłodzony, nawet pomimo karmelu na pierwszym planie. Równowagę wprowadzają drugoplanowe niedojrzałe orzechy włoskie wymiaszane z tymiankiem i mentolem. O zawartości torfu przypomina aromat popielniczki i dym, a o użytej beczce truskawki, poziomki i stara skóra. Niestety przy tym wszystkim nie starczyło miejsca na typową dla Springbanka mineralność. W smaku za to delikatnie, brakuje też trochę tekstury. Lekko słodko, z naciskiem na poziomki. Bo chwili skręt w pikantny dąb, a następnie gorzką starą skórę i kwaśny tytoń. Finisz podobny, zaczyna pikantny dąb, a po chwili pojawia się stara skóra. Tutaj w końcu czuć brud, czyli gaz ziemny i spaloną gumę. Na koniec posmak popiołu.

Bardzo przyjemna whisky, chociaż trochę brakuje jej brudu i charakteru Springbanka. Niemniej, jak na zaledwie 5 lat to zdecydowanie sukces.

Ocena: 88/100

Czytam i polecam: DramHunter | Fine Spirits Club