Auchroisk to pierwsza destylarnia butelkowana pod marką The Singleton. Pierwsza edycja pod tą nazwą ukazała się z 1986 roku. Jednocześnie, co jest mniej znanym faktem, ponieważ nie zostało wykorzystane jako koło zamachowane marketingu jak w przypadku Balvenie, Auchroisk jest pionierem finiszowania. Jako pierwsza destylarnia przelewała whisky z beczek po bourbonie do beczek po sherry.
O samej whisky
Na etykiecie nie znajdziemy jednak informacji, czy ta whisky była finiszowana. Znamy tylko moc 40% i rocznik 1975, czyli drugi rok pracy destylarni.
Kolor: złoty
Zapach: cukier trzcinowy, wiśnie, stara skóra, świeży dąb
Smak: stara skóra, stary dąb, gorzki plastik
Finisz: gorzki dąb, chemiczny, plastik
Nos z bardzo dużym wpływem sherry, chociaż niezbyt słodki. Obstawiałbym wieć jednak finiszowanie. Sporo cukru trzcinowego i wiśni. Trochę starej skóry i świeżego dębu przywodzące na myśl whisky ze starych beczek po sherry. Na języku płasko, w końcu to tylko 40%, i ciut gorzko. Ponownie stara skóra i stary dąb. Niestety poza tym tylko gorzki plastik. Finisz również idze w tę stronę. Gorzki dąb ze sporą ilośćią nut chemicznych i plastiku.
Szkoda, bo po zapachu zapowiadało się na oldschoolową whisky po sherry udowadniającą supremację starych bottlingów. Niestety potem zdecydowanie zawodzi i raczej pokazuje, że obecna produkcja whisky jest bardziej ustandaryzowana i równa.