Recenzja: Torabhaig 2017 The Inaugural Release

Torabhaig, czyli najnowsza destylarnia na wyspie Skye przez którą Talisker musiał zmienić slogan na swoim opakowaniu. Nie jest to bynajmniej mała operacja, bo stoi za nią niezależny bottler Mossburn Distillers, a sama destylarnia jest w stanie wyprodukować rocznie ponad milion litrów spirytusu.

W kieliszku dziś pierwsza, i jak dotąd jedyna, whisky z tej destylarni. Rozpoczynająca serię The LegacyThe Inaugural Release.

O samej whisky

Whisky została wydestylowana w pierwszym roku działalności destylarni (3 lata maturacji) w całości z jęczmienia odmiany Concerto uwędzonego torfem do 55 PPM. Dojrzewała wyłącznie w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie i zabutelkowana została w mocy 46%.

Kolor: słomkowy
Zapach: grillowany banan, cytrusy, spalone drewno, mango, czerwony pieprz, glony
Smak: słony, cytrusy, słodki dąb, czerwony pieprz, spalone drewno
Finisz: dym, popiół, spalony dąb, czerwony pieprz

W zapachu przypomina mi trochę ugłaskanego młodego Lagavulina. Uderzenie grillowanego banana, potem cytrusy i spalone drewno. Bardziej schowane mango. Do tego czerwony pieprz i słone glony. Alkohol dobrze zintegrowany, niewyczuwalny. W smaku odrobinę płasko i bardzo delikatnie. Na pierwszym planie delikatna sól. Potem cytrusy, słodki dąb i czerwony pieprz. Na końcu spalone drewno. Finisz dosyć prosty i średniej długości. Mocno dymny, sporo popiołu i spalonego dębu. Kończy nutami czerwonego pieprzu.

Zdecydowanie nie dałbym tej whisky 3 lat. Pieprzność jest mocno na wodzy, a w zasadzie za bardzo jej nie ma. Alkohol też nigdzie nie przeszkada. A przy tym jest po prostu smaczna, chociaz niespecjalnie złożona.

Bardzo udany debiut. Z niecierpliwością czekam na kolejne wydania i możliwość odwiedzenia destylarni.

Ocena: 86/100

1 Comments

  1. […] Wciąż lepszy niż większość blendów. Jednak porównując do ostatnich debiutów, zwłaszcza Torabhaig The Inaugural Release, Clydeside wypada słabo. No cóż, zobaczymy co […]

Dodaj komentarz

Czytam i polecam: DramHunter | MaltVader | Fine Spirits Club