Director’s Highbrow to jeden z wielu aliasów pod którymi kryją się niezależne Highland Parki. Dzisiejszy pochodzi od Huntera Lainga z linii Hepburn’s Choice.
O samej whisky
Huntera Laing serwuje nam jedną beczkę rozmiaru quarter cask nieznanego typu. Zalana w 2007 i zabutelkowana w 2020, co daje whisky 13-letnią. Rozlano 270 butelek w typowej dla tej linii mocy 46%. Bez filtracji na zimno ani barwienia.
Kolor: złoty
Zapach: czerwone jabłka, wosk, winogrona, cytrusy, pomelo, małże, słód
Smak: lekko pikantny, skórka cytryny, gorzkie pestki wiśni, skóra, otręby
Finisz: wosk, zielony banan, gorzkie pestki wiśni, skóra, pikantny dąb
Wow, nie spodziewałem się aż tak dobrego nosa. Dużo świeżego zielonego jabłka i wosku. Sporo winogron, klasyczne cytrusy i mocnym naciskiem na pomelo. Lekko słono, jakby małże. W tle nuta słodowa. W smaku dosyć szorstki, ciut chemiczny i pikantny. Równoważy to jednak złożoność. Dominuje skórka cytryny. Zaraz potem gorzkie pestki wiśni i skóra. Finisz rozgrzewający, mocno woskowy. Odrobina zielonego banana i znów gorzkich pestek wiśni. Do tego skóra i pikantny dąb.
Dosyć klasyczny profil Highland Park z mocnym wpływem sherry. Mimo dość niskiej mocy nie brakuje intensywności.