Recenzja: West Cork Irish IPA Cask Matured

Pora na butelkę numer trzy z degustacji w ciemno oragnizowanej przez M&P. Tym razem miałem niemałą zagwostkę, czy na pewno jest to whisky.

Ale jednak jest. Irlandzki West Cork już pojawiał się na blogu. Destylarnia produkuje whiskey zarówno single malt jak i blended. Dziś skupimy się na tej drugiej kategorii.

O samej whisky

West Cork Irish IPA Cask Matured zawiera 25% komponentu słodowego. Whiskey nie posiada określenia wieku, dojrzewała w świeżych beczkach po bourbonie, a finiszowana była w beczkach sezonowanych piwem Black’s of Kinsale IPA, jako, że samo piwo nie dojrzewa w beczkach. Miłym zaskoczeniem jest naturalna barwa.

Przypominam, że to degustacja w ciemno i parametry nie są znane przed degustacją.

Kolor: złoty
Zapach: słód, melasa, zioła, cytryny, syrop z jałowca, płyn do mycia naczyń
Smak: ciasto cytrynowe, trawa cytrynowa
Finisz: kwaśne żelki, jałowiec, dąb

No i jest tutaj zagadka, czy to na pewno jest whisky. Na pierwszym planie coś słodkiego, słód albo melasa. Mnóstwo ziół i cytryny (a nie często spotykanych cytrusów). Do tego syrop z jałowca. Bardzo słodko. W smaku ciasto cytrynowe z kremem i trawa cytrynowa. Finisz kontynuuje tę tendencję z odrobiną kwaśnych żelek, znów trochę jałowca i dębu.

Szlona whisky. Ale całkiem smaczka. Bardzo oryginalna. Zdecydowanie warto spróbować.

Ocena: 84/100

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *