Recenzja: Kavalan Solist Vinho Barrique #W140212013A Chapter #10

Kavalan Solist Vinho Barrique W140212013A Chapter #10

Kavalan Solit Vihno Barrique już pojawił się na blogu. Wtedy jednak było to jedna z kilkuset beczek dostepnych na rynku. Opisywana dziś butelka pochodzi z beczki wyselkcjonowanej przez pana Jarka Bussa i jest dziesiątym już elementem serii Chapter.

O samej whisky

Dla przypomnienia, tajemnicza, a zarazem ogólna, nazwa Vinho Barrique odnosi się do ponownie szlifowanej i wypalanej beczki po winie białym lub czerwonym. Mamy więc od czynienia z metodą STR. Ta konkretna beczka o numerze W140212013A napełniona została w lutym 2014 roku. Rozlanie nastąpiło we wrześniu 2020 w mocy beczki 55.6%. Daje to whisky 6-letnią. Do sprzedaży trafiły 183 butelki, które rozeszły się błyskawicznie. Whisky jest w naturalnej barwie i bez filtracji na zimno.

Kolor: ciemna herbata
Zapach: barbadoski rum, mentol, wilgotny tytoń, goździki, sosna, syrop różany, herbata malinowa
Smak: pikantny, rodzynki, róże, grejpefrut
Finisz: gotowane warzywa, kostka bulionowa, żywica sosnowa, aceton, kwaśny tytoń, rodzynki

W zapachu od razu uderza nuta przypominająca rumy Foursquare. Potem chłodny mentol, słodki i wilgotny tytoń. Przełamują to goździki, aby po chwili powrócić do ziołowej sosny. To wszystko wymieszane jest z lepkim i słodkim syropem różanym oraz mocną, lekko taniczną, harbata malinową. Z czasem w kieliszku zapach uspokaja się i staje bardziej subtelny. Ogólnie jest bardziej agresywny, słodszy i mniej subtelny niż poprzednio opisywany Kavalan Vinho Barrique. W smaku dosyć pikantnie. Sporo rodzynek i róż. Ledwo wyczuwalny grejpfrut. Tutaj również deliaktnie przegrywa z poprzednio opisywaną beczą. Przy finiszu miłym zaskoczeniem jest nieoczywisty skręt w wytrawną stronę. Gotowane warzywa i kostka bulionowa. Odrobina acetonu wymieszana z żywicą sosnową dają chemiczny posmak, który całkiem tu pasuje. Do tego fermentujący tytoń. Na samym końcu rodzynki. Bardzo ciekawy kontrast do ultra słodkigo zapachu.

Ocena: 89/100

1 Comment

  1. […] lekko czuć, ale nie drażni. Może to autosugestia, ale podobnie jak w poprzednim Chapterze, czyli Kavalanie Solist Vinho Barrique, czuję tutaj obecność aromatów rumowych. Tutaj jest to bardziej wycofane i na wodzy, ale […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *