Recenzja: Waterford Sheestown Edition 1.2

Zataczamy pewnego rodzaju koło, gdyż pierwszy wpis o Waterford na blogu traktował o Sheestown Edition 1.1. Tym razem czas na drugie wydanie wyprodukowane z jęczmienia z tej właśnie farmy.

O samej whiskey

Jęczmień do tej edycji wysiano na farmie Sheestown 23 września 2014, zebrano 18 sierpnia 2015 i wydestylowano pomiędzy 17 i 25 czerwca 2016. Jest to więc ten sam destylact co w edycji 1.1. Butelkowanie nastpiło we wrześniu 2020, co daje whiskey 4-letnią. Do maturacji wykorzystano beczki po amerykańskiej whiskey (33%), świeżego dębu (19%), francuskich winach (25%) i Vin Doux Naturel (25%). Jeśli chcecie wiedzieć więcej to wszystko dostępne jest tutaj. Whisky została zabutelkowana w mocy 50%, bez filtracji na zimno i w naturalnym kolorze.

Kolor: złoty
Zapach: skórka pomarańczowa, imbir, słód
Smak: skórka pomarańczowa, imbir, tonic
Finisz: pikantny, woda różana, pomarańcze, siarka

Dosyć prosta i ostra. Słód wyczuwalny na nosie gdzieś w tle, głównie jednak cierpka skórka pomarańczowa i imbir. W smaku bardzo podobnie. Dosyć gorzko, jakby tonic? Finisz pikantny, tutaj więcej wody różanej, na końcu trochę ostrej siarki. Szału nie ma.

Ocena: 81/100

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *