Recenzja: Springbank 10YO Local Barley 2019

Jednym z powracających co jakiś czas limitowanych wydań Springbanka jest edycja Local Barley.
Springbank jako jedyna destylarnia w Szkocji przeprowadza cały prodes produkcji, od słodowania do butelkowania, sama. Local Barley to krok dalej – jęczmień wykorzystany do produkcji również pochodzi z półwyspu Kintyre (czyli tego samego gdzie leży Campbeltown).

O samej whisky

Wydanie Local Barley z roku 2019 to w 100% jęczmień odmiany Optic z farmy High Cattadale. Whisky wydestylowana w lipcu 2009 została zabutelkowana w listopadzie 2019 w mocy beczki 56.2%, oczywiście bez filtracji ani barwienia karmelem. Do maturacji wykorzstano trzy typy beczek: po bourbonie (77%), po sherry (20%) i po porto (3%).

Kolor: jasny olej, złoty
Zapach: słód, lekko kwaskowy, dym, cytrusy, śmietana, wosk, skórka pomarańczowa, galaretka winogronowa, lekko alkoholowy
Smak: cytrusy, wosk, winogrona, torf, czerwone pomarańcze
Finisz: długi, winogrona, skórka pomarańczowa, arbuz, dym

Już na nosie czuć wpływ wszystkich elementów: charkterystyczny dla Springbanka słód i śmietana (chociaż bardziej wyczuwalna w starszych Longrow), cytrusy i winogrona z beczek po bourbonie, kwaskowość z beczek po sherry. Do tego trochę woskowatości. W smaku oleiście, aromaty podobne do zapachu, chociaż mniej słodowo, głównie cytrusy i winogrona z odrobiną ziemistego torfu i wosku. Finisz dosyć mocno dymny i wytrawny, z mocnym naciskiem na gorzkie pomarańcze.

Ocena: 88/100

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *