Recenzja: Longrow Peated

Po zapoznaniu się z Hazelburn 10YO pora na kolejną markę z destylarni Springbank, czyli Longrow. Jest to najbardziej torfowy single malt z Campbeltown (55PPM). Whisky ta destylowana jest tylko dwukrotnie, a spirytus zbierany na dosyć niskim poziomie 68%. Jak przystało na Springbank bez filtracji na zimno oraz w naturalnej barwie.

O samej whisky

Longrow Peated jest whisky bez deklaracji wieku (NAS), butelkowaną, jak wszystkie podstawki Springbank, w mocy 46%. Do maturacji wykorzystano głownie beczki po bourbonie, jednak dokładne proporcje nie są znane.

Kolor: jasny słomkowy, jaśniejszy niż w przypadku siostrzanej Hazelburn
Zapach: świeże cytrusy, mango, palone owoce, słodki dym, z tyłu trochę białych winogron
Smak: cytrusy, lekko dymnie i waniliowo
Finisz: raczej długi, buchnięcie dymu przechodzące w popiół i spalone drewno

Czuć, że jest to młoda whisky. W zapachu podobna do Hazelburn 10YO i Springbank 10YO, jednak zdecydowanie ostrzejsza i mniej słodka. Tutaj jeszcze nie przebija torfowość, jest harmonijnie ukrywa się za palonymi owocami. Ciekawy smak, nie ujawniający uderzenia dymu, które czeka dopiero na finiszu. Niestety, jak dla mnie brak trochę złożoności charakteryzującej inne podstawki destylarni Springbank.

Ocena: 83/100

3 Comments

  1. […] bieżącej ofercie destylarni Springbank stale dostępne są jedynie dwie edycje Longrow – Peated oraz właśnie 18-letnia. Jest między nimi spory przeskok cenowy jak i, mam nadzieję, […]

    Odpowiedz
  2. […] w portfolio Springbank jedyne dostępne na stałe butelkowanie wersji Longrow to NAS Longrow Peated oraz Longrow 18-letnia. Od czasu do czasu ukazują się limitowane wydania z beczek po czerwonym […]

    Odpowiedz
  3. […] Longrow z zamieszchłych czasów, dawno zanim Longrow Peated pojawił się na rynku, kiedy podstawowa edycja była 10-letnia i […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *